top of page

Bij Zappos wordt wel eens een boek gelezen...

Zappos. Ik heb er zoveel geleerd dat ik er een boek over zou kunnen schrijven, maar omdat jullie tijd kostbaar is, zal ik mij beperken tot een paar blogs. En toch, nu we over boeken spreken, bij Zappos heerst een ware boeken-lezen-cultuur. Het maakt deel uit van continu willen groeien en leren. Hoe zij dat in hun dagelijks leven verwerken lees je hier:

Mijn Zappos insights:

  1. Boeken lezen wordt op verschillende manieren gemotiveerd. Ieder bureau is uitgerust met een boekenplankje, daar bewaar je je eigen toppers op. Mensen moedigen mekaar ook voortdurend aan om een bepaald boek te lezen omdat het voor verandering heeft gezorgd in hun dagelijks leven, omdat het hen op een of andere manier gelukkiger heeft gemaakt. In de Zappos Boutique vind je de boeken die Zappos aan raadt om te lezen. Alles binnen handbereik.

  2. In de beginperiode van deze boeken-lezen-cultuur werd een lijst met alle namen van de medewerkers opgehangen. Daarnaast de boektitels van boeken die zij zelf aanraden om te lezen. In een laatste kolom de titels van de boeken die zij gelezen hebben op aanraden van Zappos.

  3. Wie leest wordt beloond. In de opstart fase van die boeken-lezen-cultuur werd er een lunch georganiseerd met Tony Hiesh, de CEO, samen met de mensen die de aanbevolen boeken gelezen hadden. Een andere beloning, onder de vorm van een cadeaubon, ging naar zij die de kaap van 3 boeken bereikt hadden, van de lijst met aanbevelingen.

  4. Verder worden er workshops georganiseerd om nog meer in de diepte te gaan op bepaalde populaire of aanbevolen boeken, die workshops zijn vrij te volgen door iedere werknemer.

De favorieten van Zappos:

Zappos zou Zappos niet zijn als een deel van de opbrengst van de boekenverkoop niet naar goede doelen zou gaan. En, niet te vergeten, zeker de link leggen tussen de boeken-lezen-cultuur en de core value waaraan die gelinkt is. Zo weten mensen ook weer waarom ze het doen.

Mijn persoonlijke favorieten:

Uit het Zappos lijstje heb ik Delivering Happiness gelezen en kan alleen maar bevestigen dat het een geweldig boek is. Het vertelt in mensentaal de weg naar hun succes.

Mijn favoriet boek van eigen bodem is Mentaal Kapitaal. Het heeft me geleerd om beter voor mijn brein te zorgen, zo ben ik gestopt met multitasken, en het heeft me geholpen mijn brein veerkrachtiger te maken, waardoor ik me makkelijker kan focussen op de zaken waarop ik impact heb. Ik tel dan ook af naar de lancering van het tweede boek van Elke Geraerts, Het Nieuwe Mentaal.

De publieke boekenkast:

Deze publieke boekenkast vind je aan het Cultureel Centrum van Hasselt. Het is een ander mooi voorbeeld van hoe boeken lezen laagdrempelig wordt. Je mag er vrij een boek uit meenemen, je mag er ook een ander boek naartoe brengen. Zonder verdere spelregels. En het is gratis. Hoe cool is dat?!

Books in Belgium

Nog zo’n schitterend voorbeeld dat de drempel om aan je volgend boek te beginnen verlaagt. Je bestelt online, dus hoeft de deur niet uit. En aangezien je boek tweedehands is, is ook de kostprijs opmerkelijk lager. Getest en goedgekeurd. Ik ben fan!

www.booksinbelgium.be

Share if you care

Voilà, nu is het aan jou!

Deel het artikel, de boekenlijst, de website, of vertel over de publieke boekenkast.

Denk jij spontaan aan een boek waarvan je denkt, dat moet je lezen, omdat dat op jouw leven, zowel werk als thuis, zo'n positieve impact heeft gehad, laat het ons weten. Happy reading!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
bottom of page